3 Ocak 2018 Çarşamba

GASSAL

  Gassallık ve Tarihçesi

Dilimize Arapçadan geçen ve Türkçe karşılığı “ölü yıkayıcısı”olan gassallık; yapılmasını cesaret isteyen mesleklerden bir tanesi.Gassalık mesleği,psikolojik açıdan birçok insanın üstesinden geleceği bir meslek değil. Yapan kişiler bile güçlü aile ortamına ve arkadaş çevresine sahip değilse baskının üstesinden kolay kolay gelemez. Yine başka bir zorluğu cenazelerin bir kısmı tahrip olmuş oluyor. 

                                      http://www.anlami-nedir.com/resimler/1/gassal_58fa613512923.jpg

Otopsiden çıkan bedenler, parçalanan bedenler, uzuvları olmayan bedenler oluyor ve çoğu insan bunları görmeye tahammül bile edemezken bu cenazeleri yıkamak daha büyük bir zorluk içerisinde oluyor.Gassalık mesleği eskiden farklıydı, mahalle imamları, imam hatip mezunları olanlar gassalık mesleğini yapıyorlardı. Okullarda ders olarak işletilmezdi ama fıkıh derslerinde, hocalar kendi çaba ve gayretleri içerisinde uygulamalı olarak cenaze yıkamanın nasıl olduğunu gösterirlerdi. Bu zamanda cenaze yıkayan fazla olmadığı için tercih biraz daha farklı oluyor. 


İlçe kaymakamlıkları cenaze yıkamakla alakalı kurslar açıp sertifika veriyorlar.  Sevabı olan bir vazife olduğu için gelen her insan kendi ailesinin cenazesini yıkamak bu sevaba da nail olmak istedikleri için sertifika alıyorlar.Cenazenin yıkanıp kefenlenme sürecine değinirsek ilk önce cenazeyi yıkarken dinimizin bize emrettiği şeyleri yaparız.Cenaze yıkamaya göre ifhal (iyi duruma getirme) ederiz. Onun bir duası var: “Gufraneke ya rahman” diye sen affedicisin ya rahman ya rahim olan. Allahım sen affedicisin affet anlamında söylenir kendimiz bu zikri yaptıktan sonra cenaze yıkamaya başlanır.İlk önce kaba bir temizliği yapılır sonra gusül abdesti alınıyor gibi cenaze yıkanır en sonunda içerisinde bir şey varsa tam temizlik sağlansın diye biraz oturuş vaziyetine getirilir.




                                          
Kefenlemenin nasıl yapıldığına gelirsek üç çeşit kefenleme vardır; 3 katlı olabilir, 5 katlı kefenleme olabilir ama Hanefi ve fıkhı sürekli orta yol tercih ettiği için ne bir kata onay vermiş ne de beş kata onay vermiş. 3 parçadan el ettikleri gömlekten oluşur iki tane alta bir de gömlek üç parçadan oluşur.Genel olarak bu şekilde giydiriliyor bir farklılık olarak ta kadınlarda göğüs bağı oluyor.Bu mesleği yapmak isteyenler mutlaka ve mutlaka dini, ahlaki bir donanıma sahip olmalı yeterince dini bilgiye sahip olmayan kişiler bu işi yapamaz.


Ölüm derstir aslında baka bildiğin zaman…